Gelukte projecten

In de afgelopen vijftien jaar heeft Stichting Diba met succes projecten uitgevoerd in Kabue en Kinshasa.

Hieronder volgt een korte terugblik op deze projecten:

Kinkole

In 2020 hebben we een COVID-19 project in Kinkole en omliggende wijken uitgevoerd.

Ter plaatse is voorlichting gegeven over hoe het virus zich verspreidt. Er is aandacht besteed aan het onderwerp hygi├źne en er zijn duizenden mondkapjes gefabriceerd en verstrekt aan de kansarme bevolking in Kinkole en Badara.

Kabue

In 2005 hebben wij in het dorp een waterpomp geïnstalleerd om daarmee te zorgen voor schoon drinkwater op loopafstand.

In 2011 is de kraamkliniek in Kabue aangepakt. De bedden en de zalen zijn gerenoveerd en geschilderd. Alle bedden zijn voorzien van nieuwe matrassen en hoezen.

In 2014 hebben wij in Kabue een nieuwe school gebouwd. Meerdere lokalen van de bestaande school stonden op instorten.

In 2015 heeft de kraamkliniek een nieuwe verlostafel ontvangen. De oude tafel kwam nog uit het koloniale tijdperk. De verlostafel is mogelijk gemaakt door een actie van de Soroptimisten in Deventer.

Eveneens in 2015 hebben wij ervoor gezorgd dat de basisschool in Kabue nieuwe schoolbanken heeft gekregen. Ze zijn ter plaatse gemaakt door enkele ervaren timmermannen ondersteund door de lokale bevolking. Verder hebben we nog voor heel veel lesmateriaal gezorgd.

Kinshasa

Gedurende meerdere jaren hebben we zomerschool georganiseerd in de wijk Badara. Schoolkinderen in Denekamp en Deventer hebben potloden, pennen en kleurboeken opgestuurd waar de kinderen in Badara veel plezier van hebben gehad. Ook heeft Marie de kinderen verder bijgeschoold in de Franse taal.

Vanaf 2010 hebben wij meerdere huisjes op ons terrein in Kinkole gebouwd. In deze huisjes wonen weeskinderen die worden verzorgd door een familielid.