Landbouw

Landbouwactiviteiten in Kabwe en omgeving ontstijgen meestal niet het gezinsniveau en brengen voldoende op voor eigen consumptie, maar niet voor de verkoop. Dat ligt niet aan het land, maar aan een combinatie van onvoldoende agrarische kennis, beter en gevarieerder zaaigoed en een zeer beperkt aantal gereedschappen die nodig zijn om het land te bewerken, zoals eenvoudige maar degelijke hak- en houwschoffels.

In Kabwe heeft de vrouwencoöperatie Mazembe het initiatief genomen om als groep hun landbouwactiviteiten naar een hoger niveau te tillen.

In 2022 kregen de vrouwen van ons zaden voor pindateelt. Hieruit kwam een heel goede oogst, die de vrouwen hebben verkocht om vervolgens de opbrengst te investeren in een zeug en de bouw van een stal. Nu willen de vrouwen de zeug laten bevruchten om biggen te krijgen.

Deze gedrevenheid willen wij verder ondersteunen. De vrouwen hebben nu gevraagd om schoffels en nieuwe zaden, waaronder mais. Ook willen we studenten van de agrarische universiteit, het Institut Supérieur de Développement Rural-Tshibashi/Kananga (ISDR-T), vragen om de vrouwen te trainen en op deze manier hun agrarische vaardigheden te verbeteren.