Wasbaar maandverband

Maandverband geeft vrijheid!

In de periode van september 2021 tot en met mei 2022 hebben Stichting familiefonds Wierda & Baas en Stichting Diba het project “maandverband geeft vrijheid” vormgegeven. Het is een mooi en bijzonder project geworden.
Het project is erop gericht om vrouwen een oplossing te geven voor het gebrek aan betaalbaar maandverband. We bieden een nieuw alternatief: wasbaar maandverband. De vrijheid en veiligheid die de vrouwen hierdoor gaan ervaren, moet hen kracht geven in het dagelijks leven. Zij zijn tijdens hun menstruatie niet meer aan huis gebonden en kunnen naar school of werken en worden hierdoor onafhankelijker.

Het proefproject in de periode 2021-2022 is erg succesvol verlopen en er is in de wijk heel veel vraag naar wasbaar maandverband. Gezien de vraag en het aantal vrouwen in Kinkole die voor het maandverband in aanmerking komen, gaan wij het project voortzetten en uitbreiden tot het produceren en verstrekken van ons maandverband aan 3000 meisjes/vrouwen in de komende drie projectjaren (oktober 2022 t/m september 2025).
De dames die het maandverband produceren zijn meisjes en vrouwen die in ons opleidingscentrum leren naaien op een machine. Zij krijgen hiervoor een salaris. Een deel van de dames krijgt ook reken- en alfabetiseringslessen ter ondersteuning bij de professionalisering van hun werk.

Onze coördinator heeft geïnventariseerd welke scholen in aanmerking komen voor de verstrekking van de maandverbanden. De scholen in de wijk bestaan allen uit zowel een basis- als middelbare school.
De resterende maandverbanden worden ter beschikking gesteld aan jonge vrouwen die in de wijk wonen en/of betrokken zijn bij onze andere projecten in het kader van vrouwen empowerment.
Medewerkers van Fondation Diba Dietu zullen op de scholen en in het leercentrum diverse voorlichtingsbijeenkomsten houden over de volgende zaken:

  • Hygiëne (schoonhouden maandverband)
  • Menstruatie hoort bij een vrouw
  • Gender-gelijkheid
  • Seksuele educatie vrouwen/mannen (vrouwen aanleren nee zeggen tegen ongewenste seks, mannen laten weten dat vrouwen geen seksuele voorwerpen zijn.
  • Vrouwen empowerment
    Ook jongens/mannen worden bij de voorlichting betrokken, met name om bij hen begrip te kweken dat menstruatie bij een vrouw hoort en dat het geen taboeonderwerp is. Ook het thema gender-gelijkheid komt aan de orde.