Zeep maken

In Kabwe is de kennis van zeep maken volop aanwezig. Dat die kennis er is, heeft alles te maken met de aanwezigheid van oliepalmen in de bossen waar Kabwe ligt.

Deze bomen zijn hier niet aangeplant met als doel de productie van palmolie voor o.a. zeep, zoals dat op veel andere plekken wel het geval is. Ze groeien hier van nature veel en weelderig. Uit de noten van deze bomen winnen de vrouwen palmolie, waarvan zeep kan worden gemaakt. De vraag naar zeep op lokale markten is groot en de binnenlandse productie onvoldoende.

Ook vanuit Kabwe kan er zeep verkocht worden op markten in de omgeving. Het is dus potentieel een goede bron van inkomsten.

Wat de vrouwen van Kabwe echter missen is bijvoorbeeld een oliepers om de palmpitten te persen. Daarnaast vindt de huidige productie, waaronder het koken van de olie, niet onder beschermde omstandigheden plaats, maar in de openlucht in het dorp, waar ook kleine kinderen komen. Ook is er geen vaste, specifiek voor zeepvoorraad, afgesproken of toegewezen voorraadplaats. Daardoor blijft de productie incidenteel en hebben de vrouwen geen mogelijkheid de productie van zeep te professionaliseren. In dit project willen we de vrouwen ondersteunen met een oliepers, de bouw van een kleine productieschuur bij het vrouwenvakcentrum en een startvoorraad ingrediƫnten.

Eind 2023 is een persmachine voor de palmpitten in Kananga gekocht en in onderdelen per fiets naar Kabwe getransporteerd. De producent van de machine heeft deze ter plaatse in elkaar gezet en gereed gemaakt voor productie. Gedurende een testperiode van enkele weken is hij aanwezig gebleven om er voor te zorgen dat onze medewerkers de machine op een goede wijze kunnen bedienen. Ook heeft hij de vrouwen geleerd hoe zij nog betere zeep kunnen maken.

Vanuit Kabwe, maar ook uit de buurtdorpen weten de mensen de nieuwe persmachine te vinden. Het scheelt hen een lange reis per fiets naar Kananga om de palmpitten geperst te krijgen.

Ook is de zeepproductie en verkoop van de zeep inmiddels op kleine schaal van start gegaan. In de loop van dit jaar gaan we dit proces verder stroomlijnen, zodat een grote groep vrouwen hierin een inkomstenbron kunnen vinden.