Terreinwagen

Het leercentrum is in het afgelopen jaar ook steeds meer een wijkcentrum geworden. Veel wijkbewoners hebben vertrouwen in onze medewerkers en komen met allerlei vragen en problemen, waaronder ook veel gezondheidsissues.

Regelmatig is het noodzakelijk dat mensen direct door moeten naar een goed ziekenhuis voor behandeling. Voor hen is er geen goed vervoer beschikbaar in de wijk. Er rijden geen taxi’s, bewoners hebben geen auto en overdag is er slechts beperkt vervoer per motor mogelijk. De wegen in de wijk zijn alleen maar goed bereikbaar met een terreinwagen (4×4)

Wij maken regelmatig mee dat erg zieke mensen gedragen door vrienden en familie worden vervoerd richting de grote weg om een taxi te kunnen nemen naar het ziekenhuis (enkele kilometers lopen). Soms overlijden de zieken al voor ze bij de grote weg aankomen…

In ons centrum werken ook enkele medewerkers met een lichamelijke beperking die moeilijk de bestemming kunnen bereiken en in het droge seizoen al helemaal niet vanwege het mulle zand. Hetzelfde geldt voor meerdere gehandicapte kinderen die de school bezoeken. Een auto om hen te kunnen transporteren zou een uitkomst zijn.

Ook onze weeskinderen lopen dagelijks enkele kilometers door het mulle zand om de schoolbus te kunnen nemen. Daar gaat al veel energie verloren die zij goed kunnen gebruiken op school.

Wij willen graag beschikken over een 4×4 terreinwagen om levens te kunnen redden en ons werk nog veel beter te kunnen doen. Goed vervoer maakt een wereld van verschil voor ons en de wijkbewoners!

Het onderhoud en het gebruik van de terreinwagen zal worden bekostigd vanuit de inkomsten genererende activiteiten bij ons leercentrum, namelijk de verkoop van onder andere zeep en brood. Verder zal in sommige gevallen een kleine bijdrage worden gevraagd bij transport naar het ziekenhuis.

Wij willen een tweedehands 4×4 terreinwagen (Suzuki Grand Vitara) kopen in Nederland en deze voor verzending naar Congo grondig te laten checken en waar nodig onderdelen te laten vervangen zoals de banden. Upgrade is voorzien met betrekking tot een snorkel, vering en schokdempers.

Als de auto gereed is, wordt deze via de haven van Antwerpen verscheept naar Boma in de Democratische Republiek Congo en daarna afgeleverd in Kinshasa, waar wij deze overnemen van de transporteur.

Een andere optie is om een terreinwagen direct in Kinshasa aan te kopen.

Wij hopen dat we dit project in 2024 kunnen realiseren.