Zeep maken


In een trainingsprogramma hebben we vrouwen geleerd hoe ze entrepreneur kunnen worden en waarbij de nadruk komt te liggen op het produceren van zeep en de verkoop daarvan.


Waarom zeep?
Het gebruik van zeep is een essentieel wapen tegen virussen en ziekten. Helaas is zeep niet goedkoop en niet goed afgestemd op onze doelgroep, de mensen in Kinkole. Zij willen zeep die multifunctioneel te gebruiken is, dus je moet er handen, hoofdhaar, huid en kleren mee kunnen wassen.


Trainingsgroep
De eerste trainingsgroep bestond uit vijftien meisjes en vrouwen woonachtig in de nabijheid van ons leercentrum.

  • De groep startte met een een training die in het kader staat van vrouwen empowerment. Deze training zien wij als een instrument, strategie en middel richting gendergelijkheid. Wij willen het bewustzijn van de vrouwen vergroten, ze aanmoedigen om te leren, kennis op te bouwen en vaardigheden te ontwikkelen. Functionele lees- en rekenvaardigheden maken deel uit van de training, maar ook sessies over hygiëne en vrouwenrechten.
  • In het tweede onderdeel van het programma leerden de vrouwen leren hoe ze zeep moeten produceren.
  • Het derde deel van de training ging over ondernemingsvaardigheden. Hierin leerden de vrouwen hoe ze met geld moeten omgaan, inkopen van basisproducten, verkopen, wat doen met de winst, geld overhouden om weer te kunnen inkopen, etc.
  • Na afloop van de training ontvingen de deelnemers die de het gehele programma doorlopen hebben de materialen om zeep mee te maken en ingrediënten om mee te starten.
  • In de eerste maanden na hun start werden ze gecoacht door onze trainers.
  • De vrouwen die niet zelfstandig willen of kunnen werken hebben wij de mogelijkheid geboden om in coöperatief verband zeep te maken in ons leercentrum en te verkopen.